2010 lehet a Linux éve?

 2009.10.19. 11:02

Bár a Windows rendszerek egyeduralma látszólag megtörhetetlen az asztali gépek piacán, az utóbbi években több fronton is kihívóra akadt a Microsoft platformja, amely a hamarosan megjelenő Windows 7-el alighanem lekéste azt az esélyét, hogy egymagában határozza meg a jövő operációs rendszerét.

Hogy miben gyökerezik a Windows uralmának várható visszaszorulása a felhasználók asztalairól? Első körben talán abban, hogy manapság maguk a számítógépek is el-eltűnnek az íróasztalokról, hiszen időnként magunkkal visszük őket. Vagy a táskánkban notebook, vagy a zsebünkben okostelefon formájában. Ezek a korlátozott erőforrásokat kínáló készülékek pedig kiválóan bizonyították, hogy a Windows mennyire pazarlóan bánik azokkal a dolgokkal, amikből nekik kevés van: akkumulátor, memória, számítási kapacitás. A UNIX alapokon nyugvó Linux rendszerek viszont fényesen teljesítettek - e tekintetben legalábbis. Másrészt pedig a Windows nem képes igazán kihasználni a több magos processzorokat, így az utóbbi 10 évben teljesítmény tekintetében alig fejlődött valamit a Windowsos világ.

Így a piac egyik szegmense felől erős nyomás nehezedik a Windowsra. A Google egyből két irányból támad, hiszen a mobiltelefonokra elkészítette az Androidot, míg a netbook piacot a Chrome OS-el készül bevenni. Mindkettő nyílt forrású, ingyenes és Linux. A Googlenál jóval kisebb csinnadrattával, de szintén kész-közeli állapotban van az Intel által fejlesztett Linux a Moblin is, valamint az időközben kiforrott termékké vált nokiás Meamo is. A felső szegmensből a Unix nyomást pedig már tulajdonképp nem is lehetne tovább fokozni, hiszen az USA-ban 1000 dollár felett, Európában 1200 Eurónál kezdődő prémium szegmensben nyomasztó a Mac OSx fölénye (USA: 91%, Európa: 53%).

Hogy mindezek alapján milyen következtetéseket lehet levonni? Először is azt, hogy a felhasználóknak egyre kevésbé fontos, hogy egy platformra rengeteg nagy alkalmazás legyen elérhető. Ha egy OS-ben van böngésző és médialejátszó, akkor a felhasználói igények 99%-t ki tudja elégíteni. Másodszorra pedig azt, hogy a Linux igen is széles körben szerethető, csak rá kell tenni egy gyönyörű, könnyen kezelhető felületet.

Az IDC szerint 2008-ban 23,4 százalékkal bővült a linuxos piac, és idén is hasonlóan jó évet várnak az elemzők. Pedig az egész pályás letámadás csak jövőre következik.

Címkék: google windows linux os osx rendszer 2010 operációs

A bejegyzés trackback címe:

https://ttcs.blog.hu/api/trackback/id/tr501459960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása